Založ si blog

Muž na strome

 Vlastne ani nevedela, čo ju prinútilo zastaviť sa. Dav ľudí idúcich po ulici ďalej prúdil okolo nej ako voda obchádzajúca kameň. Prižmúrila oči a zadívala sa na strom na druhej strane cesty. Bol nezvyčajne vysoký. Nebol to však len strom, čo upútalo jej pozornosť. Nikde uprostred, na hrubom konári, sa niečo pohlo. Keď sa pozrela lepšie uvidela, že je to mladý muž. Nedokázala od neho odtrhnúť zrak. Ten výjav pôsobil tak absurdne. Ostro kontrastoval s okolitým hektickým svetom. Mladík na strome sa nikam neponáhľal, dokonca nerobil vôbec nič. Len tam tak sedel, chrbtom sa opieral o mohutný kmeň a s jednou nohou spustenou vo vzduchu pomaly očami blúdil po okolí. Na tvári mal absolútne neutrálny výraz. Prvé, čo ju napadlo, či sa nechystá skočiť. Zišla pohľadom na frekventovanú cestu priamo pod ním. Načo iné by niekto liezol na strom? Veď je to bláznivé. Ďalej stála bez pohnutia na chodníku. Ľudí hmýriacich sa okolo nej už vôbec neregistrovala. Teraz tu bola len ona a mladý muž na strome. Tak rada by vedela, čo tam hore robí. A možno to ani on sám nevie. Kto vie.

Ako keby vypočul jej myšlienky, pomaly sklonil hlavu a na sekundu, možno dve sa pozrel na cestu. Následne to isté spravil aj smerom ku korune stromu. Zatajila dych. Mladík sa však ani nepohol. Pokúsila sa rozlúštiť emóciu v jeho tvári. V takej vzdialenosti to nebolo vôbec jednoduché. Nevyzeral smutne. Ale ani príliš šťastne. Možno by mala naňho aspoň zakričať. Napokon to však zamietla. Cítila, že to, čo sa tam práve odohráva, je príliš intímne na to, aby do toho mohla zasahovať. Či už sú to posledné okamihy jeho života alebo len obyčajná potreba povzniesť sa nad svetom. Kto vie.

Spomenula si na časy, keď aj ona sedávala na strome. Na to, aký to bol skvelý pocit, vidieť všetko z výšky a pritom byť neviditeľný. Pokoj so štipkou adrenalínu. Keby dnes nezahliadla toho muža, na to všetko by už zabudla. Rovnako ako ľudia okolo nej. Ľudia, ktorí kedysi tiež chceli vyliezť vysoko. Až tak, aby sa mohli dotknúť oblohy. Tí istí, ktorí dnes už nedvíhajú zrak k nebu. Akoby zabudli, že tam hore stále je. Väčšina z nich kráčala s pohľadom upreným na chodník pred sebou. Ich svetom sa stali dlažobné kocky, zatiaľ čo mužovi patril celý svet. Lebo naším svetom môže byť len to, čomu venujeme našu pozornosť.

Odrazu sa ich pohľady na okamih stretli. Muž sa sotva badateľne pousmial. Zdalo sa, že sa chystá zliezť dolu. Uľahčene si vydýchla a sledovala, ako sa stavia na konár. Hoci z muža na sekundu nespustila oči, nedokázala si vybaviť, kedy sa to stalo. Videla len, ako sa jeho telo rúti smerom k zemi. Po niekoľkých nekonečných sekundách jeho pád ukončil tlmené buchnutie. Niekoľko ľudí čakajúcich na zastávke zdesene vykríklo. Žena sa naposledy pozrela na majestátny strom a zodvihla zo zeme tašku. Vykročila ďalej po svojej pôvodnej trase a sklonila hlavu k chodníku.

Možno sú kocky trošku nudné, ale v každom prípade sú bezpečné. Človek z nich nemá kam spadnúť. Predsa ten muž musel rátať s rizikom pádu, keď šplhal na strom. Pobúrilo ju to. Ako si mohol myslieť, že bude môcť jednoducho zliezť späť na zem? Hlupák. Snáď nevedel, aký rýchly je pád z veľkej výšky? A bolestivý.

V mysli začala počítať svoje kroky. Pristihla sa, že v kútiku duše mu strašne závidí. Tých pár minút. Keď bol majiteľom celého sveta. Keď bol tak ďaleko od dlažobných kociek. Jeho nenápadný úsmev.

Napadlo jej, že by to nemusel byť najhorší nápad. Vlastne, ako dlho už na žiadnom strome nebola? Nakoniec by to mohlo byť fajn. Kto vie.

Zlodejka duší

07.05.2018

Bol mi daný obrovský dar. Uvedomoval som si to. Prvotné nadšenie však rýchlo opadlo a mňa začali dobiehať pochybnosti. Čo ak ešte nie som pripravený? Veľmi dobre si pamätám, aké bolo ťažké odísť. Ale stále to bolo nič v porovnaní s návratom. Nesledujem čas, ale predpokladám, že v tomto kresle sedím už pekných pár hodín. Ruky mám studené a spotené dlane si v [...]

Zberač listov

01.05.2018

A dosť! Mal som chuť skríknuť, no ovládol som sa. Naštvane som šmaril mobil do tašky. Je toho proste príliš. Vedel som, že ma táto práca raz zabije. Opakoval som si to každý večer, keď som prišiel domov uštvaný ako divá zver a zaspal som skôr, než som si vôbec stihol ľahnúť. A predsa som každé ráno vstal a išiel som tam zas. Teraz však nebolo ešte ani poludnie a [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4676x
Priemerná čítanosť článkov: 1559x

Autor blogu

Kategórie

Archív